Beza 'ORGANIK' dan 'NATURAL'

  Sekarang ni sudah makin ramai yang mementingkan pemakanan yang sihat, kedai2 yang menjual makanan 'ORGANIK' juga dah makin banyak...Tapi tahukah anda apa perbezaan antara makanan 'ORGANIK' dan makanan 'SEMULAJADI' ?Ke sama je? Jom kita sama2 share info yang saya ada...

Adakah makanan 'SEMULAJADI' dan 'ORGANIK' sama?
  Tidak,walaupun makanan ORGANIK adalah semulajadi secara definisinya.

SEMULAJADI

 Perkataan  'SEMULAJADI' digunakan secara meluas terhadap makanan yang :
  • diproses secara minima yg teramat sgt (utk memastikan kesemulajadiannya)
  • bebas bahan2 sintetik ( presevative,artificial sweeteners,colors,flavors etc)
  • bebas dari penggunaan hormon pertumbuhan,antibiotik,hydrogenated oils,stabilizers & pengemulsi makanan.
  • proses yg digunakan untuk memproses makanan adalah menggunakan kaedah yang mana tidak mengubah zat2 makanan yang terdapat dalam makanan tersebut.
maksudnya,makanan 'SEMULAJADI' ni,walaupun diproses,masih mengekalkan zat dan vitamin yg terkandung didalamnya. Vitamin yg terdapat didalam makanan ' SEMULAJADI' juga mudah untuk diserap oleh badan kita.



ORGANIK

'ORGANIK' merujuk kepada bukan sahaja makanan itu sendiri,tetapi bagaimana ia dihasilkan. Biasanya produk organik ini ditanam dan diproses menggunakan kaedah pertanian organik ( menggunakan sumber yang dikitar semula & menggalakkan biodiversity).

  • tanaman mesti ditanam tanpa menggunakan pestisid sintetik, bioenginereed genes, petroleum based fertilizer & sewage sludge based fertilizers.


  • ni adalah contoh makanan 'ORGANIK'. Biasanya ia dlm bentuk yang telah diproses dan dipek.

Informasi ini telah diambil dari FMI (Food merketing Institute) of USA.

No comments:

Post a Comment